giovedì 24 gennaio 2013

Cannelloni alla bolognese.

 IN ITALIANO PIù SOTTO.

De obicei pregatesc retete mai elaborate in week-end,cand am mai mult timp la dispozitie...Aceasta este una din ele si place tare mult familiei mele.

INGREDIENTE:
Pentru sosul ragù:
350 gr carne tocata de vita
150 gr carne tocata de porc
1 ceapa rosie
1 morcov
1 tija de telina
1 pahar cu vin rosu
700 ml passata de rosii
1 cutie de rosii cubulete
sare,piper
1 foaie de dafin.
Pentru sosul bechamel:
40 gr faina
50 gr unt
500 ml lapte
sare,piper,putina nucsoara.
Alte ingrediente:
220 gr cannelloni
150 gr parmezan ras + 8 linguri.

MOD DE PREPARARE:

Prima data pregatiti sosul ragù:
-curatati,spalati si tocati legumele marunt,apoi le puneti cu 5 linguri de ulei de masline intr-o oala cu fundul gros.Le lasati pana se inmoaie putin,dupa care puneti carnea tocata(vita +porc) si lasati pana se albeste apoi stingeti cu vinul si dupa ce s-a evaporat adaugati passata de rosii,rosiile cubulete si 700 ml apa.
-lasati sa fiarba la foc mic pana scade(2 ore circa),amestecati din cand in cand sa nu se lipeasca .La sfarsit potrivim de sare si piper,adaugam foaia de dafin si mai lasati 5-10 minute sa fiarba,dupa care dam deoparte.
Cand aveti sosul ragù pregatit va puteti apuca de sosul bechamel:
-topiti untul intr-o oala cu fundul gros,apoi adaugati faina si lasati pe foc 1-2 minute,apoi adaugati laptele si amestecati mereu sa nu se formeze cocoloase.
-lasati pe foc mic pana se ingroasa,apoi adaugati sare,piper si putina nucsoara,dupa care dati deoparte.                                                
-pentru umplutura amestecati 7 polonice de sos ragù cu 8 linguri de parmezan ras,apoi umpleti fiecare cannellone cu compozitia obtinuta.
Asamblare:
-ungeti o tava cu sos bechamel si putin ragù,apoi asezati cannelloni in tava.
-amestecati sosul bechamel ramas cu sos ragù si turnati in tava peste cannelloni,apoi presarati deasupra parmezanul ras.
                                                   
-dati la cuptorul incins la 200° timp de 35-40 de minute(pana se rumeneste frumos deasupra),apoi lasati sa se racoreasca 10 minute.
Pofta buna!!



IN ITALIANO:

Di solito nel fine settimana preparo cibi un po' più elaborati perché ho più tempo a disposizione...I cannelloni rientrano in questa categoria e piacciono tanto alla mia famiglia...

INGREDIENTI:
Per il ragù:
350 g macinato di vitello
150 g macinato di maiale
1 cipolla rossa
1 carota
1 costa di sedano
1 bicchiere di vino rosso
700 ml passata di pomodoro
1 scatola di pezzettoni
sale,pepe
1 foglia di alloro
Per la besciamella:
40 g farina
50 g burro
500 ml latte
sale,pepe,un pizzico di noce moscata.
Altri ingredienti:
220 g cannelloni
150 g parmigiano grattugiato+ 8 cucchiai.

PREPARAZIONE:

La prima cosa da fare e preparare il ragù:
-sbucciate,lavate e tritate le verdure,poi metteteli con 5 cucchiai di olio d'oliva in una pentola dal fondo spesso.Fatteli appassire un po' ,dopodiché aggiungete il macinato(vitello+maiale) e fatte rosolare finché la carne cambia colore,poi sfumate con il vino e una volta evaporato aggiungete la passata,i pezzettoni e 700 ml di acqua.
-fatte cuocere a fiamma bassa finché il sugo stringe(circa  2 ore),mescolando ogni tanto per non farlo attaccare.Alla fine aggiustate di sale e pepe,aggiungete la foglia di alloro e fatte cuocere per altri 5-10 minuti,poi togliete dal fuoco.
Quando il ragù e pronto,preparate anche la besciamella:
-fatte sciogliere il burro in un pentolino a fondo spesso,poi aggiungete la farina e fatte cuocere per 1-2 minuti,poi aggiungete il latte e mescolate spesso per evitare che si formino i grumi.
-fatte cuocere a fiamma bassa finché la salsa comincerà ad addensarsi,poi aggiustate di sale e pepe,aggiungete un po' di noce moscata e togliete dal fuoco.
Per il ripieno dei cannelloni mescolate 7 mestoli di ragù con 8 cucchiai di parmigiano grattugiato,poi riempite ogni cannellone con il composto.
Montaggio:
-sul fondo di una teglia spalmate uno strato di besciamella e un po' di ragù,poi sistemateci sopra i cannelloni.
-mescolate la besciamella rimasta con il ragù e versate il tutto nella teglia sopra i cannelloni,poi cospargete con il parmigiano grattugiato.
-infornate a 200° per 35-40 minuti(fino a quando sono ben rosolati di sopra),poi fatteli riposare 10 minuti prima di servirli.
Buon appetito!!!

martedì 22 gennaio 2013

Copanele invelite in bacon crud./Fusi di pollo avvolti in pancetta cruda.

IN ITALIANO PIù SOTTO.

INGREDIENTE:
6 copanele de pui
6 felii subtiri de bacon crud
1 pahar vin alb
1 pahar supa de pui(apa)
100 gr sare mare
1 catel de usturoi
5-6 boabe de piper
1 ramurica de rozmarin.
MOD DE PREPARARE:

-puneti sarea,piperul,usturoiul si rozmarinul in blender si le mixati impreuna pana piperul si rozmarinul s-au maruntit.
-spalati copanelele si le luati pielea jos,apoi le uscati cu un prosop de hartie.
-"tavaliti" copanelele prin amestecul obtinut ,apoi le infasurati in bacon si fixati cu o scobitoare.
-ungeti o tava cu ulei de masline si asezati copanelele invelite,apoi dati la cuptorul incins la 180°.
-dupa 15 minute adaugati vinul si supa de pui(sau apa),apoi mai lasati in cuptor 40-50 de minute,pana cand baconul este frumos rumenit,intorcand copanelele din cand in cand.
-daca este nevoie mai adaugati 1/2 pahar cu vin si 1/2 pahar cu supa.
Serviti cu garnitura preferata.
IN ITALIANO:

INGREDIENTI:
6 fusi di pollo
6 fettine sottili di pancetta cruda
1 bicchiere di vino bianco
1 bicchiere di brodo di pollo(o acqua)
100 g sale grosso
1 spicchio d'aglio
5-6 grani di pepe nero
1 rametto di rosmarino.

PREPARAZIONE:

-frullate insieme sale,pepe,aglio e rosmarino,finché l'aglio e il rosmarino si sminuzzano.
-lavate i fusi di pollo e togliete loro la pelle,poi asciugateli con del rotolone.
-"rotolate" i fusi di pollo nel miscuglio di sale,poi avvolgeteli in bacon e fissate con uno stuzzicadenti.
-mettete i fusi di pollo avvolti nella pancetta in una teglia unta con olio d'oliva e infornate a 180°.
-trascorsi 15 minuti aggiungete nella teglia il vino e il brodo di pollo(o acqua),poi infornate per altri 40-50 minuti,finché la pancetta e bella colorita.
-non dimenticate di girare i fusi di pollo durante la cottura e se necessario aggiungete ancora 1/2 bicchiere di vino e 1/2 di brodo.
Servite con il contorno preferito.

domenica 20 gennaio 2013

Hachis Parmentier (a modo mio).

IN ITALIANO PIù SOTTO.

Aceasta este o varianta modificata pe gustul nostru cu un rezultat excelent  si simplu de pregatit.

INGREDIENTE:
PENTRU PIURE:
1 kg cartofi
50 gr unt
1 galbenus
sare
1 praf de nucsoara
3 linguri parmezan ras
1 cescuta de lapte cald.
PENTRU UMPLUTURA:
300 gr carne tocata de vita
200 gr carne de vita bucatele
1 morcov
1 ceapa rosie
1 tija de telina
150-200 ml passata de rosii
50 ml vin rosu
1 pahar cu apa(250 ml)
sare,piper,paprika(dupa gust)
patrunjel verde
25 gr unt
3 linguri ulei de masline.
MOD DE PREPARARE:

-curatati cartofii,ii spalati si ii puneti la fiert in apa cu sare pana intra usor furculita in ei.
Intre timp pregatiti umplutura:
-curatati legumele si le spalati,apoi le tocati marunt si le puneti intr-o tigaie cu cele 25 gr unt si cele 3 linguri de ulei.Le lasati pana se inmoaie putin,apoi adaugati carnea tocata si bucatelele de carne si le lasati sa se rumeneasca usor,dupa care stingeti cu vinul.
-lasati vinul sa se evapore,apoi adaugati passata de rosii,paprika si apa si lasati sa fiarba la foc mic pana scade lichidul,dupa care potriviti de sare si piper,dati deoparte si adaugati partunjelul tocat.
 -cand cartofii sunt fierti,scurgeti apa de pe ei si ii striviti,adaugati untul,putin lapte si amestecam,apoi punem parmezanul ras,galbenusul,putina nucsoara.Omogenizati si potriviti de sare.                                    
-intr-un vas termorezistent uns cu unt puneti un strat de carne,pe care il acoperiti cu un strat de piure,nivelati si optional presarati deasupra putin parmezan ras,dupa care dati la cuptorul incins la 200° timp de 25-30 de minute(pana se rumeneste usor deasupra).
-scoateti din cuptor si lasati 10-15 minute sa se racoreasca apoi serviti.(incercati cu muraturi ;)
Pofta buna!!!
IN ITALIANO:

Questa e una delle tante varianti della ricetta originale,preparata a modo mio.E risultato un secondo molto gustoso e facile da preparare.

INGREDIENTI:
PER IL PURè:
1 kg di patate
50 g burro
1 rosso d'uovo
sale
1 pizzico di noce moscata
3 cucchiai di parmigiano grattugiato
1 tazzina di latte caldo.
PER IL RIPIENO:
300 g macinato di manzo
200 g carne di manzo tagliata a cubetti
1 carota
1 cipolla rossa
1 costa di sedano
150-200 ml passata di pomodoro
50 ml vino rosso
1 bicchiere d'acqua(250 ml)
sale,pepe,paprika (a piacere)
prezzemolo
25 g burro
3 cucchiai olio d'oliva.

PREPARAZIONE:

-sbucciate le patate,lavatele e mettetele a cuocere in abbondante acqua salata.
Nel  frattempo preparate il ripieno:
-sbucciate le verdure e lavatele,poi tritatele finemente e fattele soffriggere in una padella con il burro e l'olio.Fateli ammorbidire,poi aggiungete le carni e fate rosolare,quindi sfumate con il vino.
-fate evaporare il vino,poi aggiungete la passata, paprika a piacere e l'acqua.Fate cuocere a fiamma bassa finché il liquido "stringe",poi aggiustate di sale e pepe,togliete dal fuoco e aggiungete anche il prezzemolo tritato.
-quando le patate sono cotte,scolatele e schiacciatele,poi aggiungete il burro,un po' di latte e mescolate.Aggiungete anche il parmigiano,il rosso d'uovo e un po' di noce moscata,salate se necessario poi mescolate bene sino a ottenere un purè liscio e cremoso.
-in una pirofila imburrata mettete uno strato di carne,poi coprite con uno strato uniforme di purè e cospargete  la superficie con parmigiano grattugiato(se volete).Infornate a 200° per 25-30 minuti(finché la superficie e leggermente dorata ).
-lasciate riposare 10-15 minuti fuori dal forno poi servite.
Buon appetito!!

venerdì 18 gennaio 2013

Ciuperci cu rosii./Funghi al pomodoro.

IN ITALIANO PIù SOTTO.

Ador ciupercile si imi place sa le pregatesc in multe feluri,acesta este unul din ele si se poate consuma ca si garnitura sau pur si simplu pe un pat de mamaliga...

INGREDIENTE:
500 gr mix ciuperci cu hribi(congelate)
2 catei de usturoi
1 ceapa mica
patrunjel verde
4 linguri ulei de masline
5 rosii mari si coapte
sare,piper
2 linguri vin alb.
MOD DE PREPARARE:

-decojiti rosiile si taiati-le cubulete.
-curatati ceapa si usturoiul,tocati-le marunt si puneti-le cu uleiul intr-o tigaie sa se caleasca.Cand ceapa devine sticloasa puneti ciupercile(fara a le dezgheta) si le lasati pana scade toata apa care o lasa,apoi stingeti cu vinul si adaugati rosiile.
-lasati pe foc mic 10 minute(pana se formeaza un sosulet),potriviti de sare si piper si verificati daca sunt gata,apoi dati deoparte si adaugati patrunjel verde tocat.
Se servesc dupa plac.


IN ITALIANO:

Amo i funghi e mi piace cucinarli in diversi modi;questo e uno di essi e si possono consumare come contorno oppure semplicemente su un letto di polenta...

INGREDIENTI:
500 g misto funghi con porcini
2 spicchi d'aglio
1 cipolla piccola
prezzemolo
4 cucchiai olio d'oliva
sale,pepe
5 pomodori belli maturi
2 cucchiai vino bianco.

PREPARAZIONE:

-pelate i pomodori e tagliateli a dadini.
-sbucciate la cipolla e l'aglio,tritarle finemente e metteteli a soffriggere in una padella con l'olio.Quando la cipolla diventa trasparente mettete i funghi(senza scongelarli) e fatte cuocere finché tutta la loro acqua non evapora del tutto,poi sfumate con il vino e aggiungete i pomodori.
-fatte cuocere a fiamma bassa per 10 minuti(fino a quando si forma un sughetto) ,aggiustate di sale e pepe e controllate se sono cotti,poi togliete dal fuoco e aggiungete il prezzemolo tritato.
Servite a piacere.

Guguluf marmorat./Ciambellone marmorizzato.

IN ITALIANO PIù SOTTO.

Am facut acest guguluf dupa reteta mamei,cu mici modificari am obtinut un rezultat grozav.Astfel am inaugurat si noua mea forma ;).

INGREDIENTE:
2 oua
1 1/2 pahar cu zahar
1 1/2 pahar cu lapte
1/2 pahar cu ulei
3-4 pahare faina
2 linguri cacao
1/2 pahar cu nuca maruntita
esenta de rom
vanilie
1 pliculet praf de copt
un varf de cutit de sare.
MOD DE PRAGATIRE:

-mixati ouale cu zaharul si praful de sare,iar cand se umfla bine adaugati mixand  la viteza mica uleiul si laptele,iar la sfarsit adaugati faina,vanilia si praful de copt.
-amestecati pana obtineti o compozitie mai groasa decat smantana.
-puneti 3/4 din compozitie in tava(daca nu este din silicon trebuie unsa si tapetata cu faina),iar in restul compozitiei adaugati cacao,nucile si esenta de rom.Omogenizati si adaugati in tava peste compozitia alba.
-cu o furculita dati compozitiei efectul marmorat,apoi dati la cuptorul incins la 180° timp de 35-40 de minute(pana trece testul scobitorii).
-lasati sa se raceasca,apoi scoateti din forma si il pudrati cu zahar.

IN ITALIANO:

Seguendo la ricetta di mia mamma(con qualche piccola modifica) ho preparato questo delizioso ciambellone e cosi ho inaugurato il mio nuovo stampo in silicone.

INGREDIENTI:
2 uova
1 1/2 tazza di zucchero
1 1/2 tazza di latte
1/2 tazza di olio
3-4 tazze di farina
2 cucchiai di cacao
1/2 tazza di noci tritate
un po di rum
vaniglia
1 bustina di lievito in polvere
un pizzico di sale.

PREPARAZIONE:

-montate le uova con lo zucchero e un pizzico di sale,poi aggiungete (sbattendo con il mixer a bassa velocità) l'olio e il latte e alla fine aggiungete la farina,la vaniglia e il lievito.
-mescolate bene fino ad ottenere un composto omogeneo.
-mettete 3/4 dell composto nello stampo(se non e in silicone bisogna imburrarlo e infarinarlo) e nel restante composto aggiungete il cacao,il rum e le noci.Mescolate e mettete il composto nello stampo sopra quello bianco.
-per ottenere l'effetto marmorizzato passate a spirale una forchetta,mischiando i due colori,poi infornate a 180° per 35-40 minuti(valle la prova stecchino).
-una volta freddo sformate e spolverate con zucchero a velo.

domenica 13 gennaio 2013

Rulouri din piept de pui invelite in bacon./Rotoli di petto di pollo avvolti in pancetta.

IN ITALIANO PIù SOTTO.

INGREDIENTE:
1 piept de pui feliat(eu am avut 10 felii)
10 felii de cascaval
10 felii de bacon
sare,piper
2 catei de usturoi
50 gr unt
1 lingura ulei de masline
1 pahar vin alb de 200ml(sau 100 ml cognac)
MOD DE PREGATIRE:

-pe fiecare felie de piept de pui presarati sare si piper,apoi puneti o felie de cascaval, rulati si inveliti fiecare rulou in bacon,dupa care fixati cu o scobitoare.
-intr-o tigaie puneti untul si uleiul,apoi puneti usturoiul intreg.Cand incepe sa se rumeneasca usor il scoateti si puneti rulourile.
-cand s-au rumenit frumos pe toate partile stingeti cu vinul(sau cognac),puneti capacul si lasati pe foc pana se evapora lichidul(atunci ar trebui sa fie gata,dar pentru a fii siguri taiati un rulou in 2).
-se servesc calzi cu garnitura preferata.
IN ITALIANO:

INGREDIENTI:
1 petto di pollo a fette(io ho ottenuto 10 fette)
10 fette di formaggio filante
10 fette di pancetta
sale,pepe
2 spicchi di aglio
50 g burro
1 cucchiaio olio d' oliva
1 bicchiere di vino bianco 200ml(o 100 ml cognac)

PREPARAZIONE:

-su ogni fetta di petto di pollo cospargete sale e pepe,poi mettete una fetta di formaggio,rotolate e avvolgete ogni rotolo nella pancetta,dopo fissate con uno stuzzicadenti.
-fatte sciogliere il burro in una padella insieme all'olio,poi mettete l'aglio intero.Fattelo rosolare un po,poi toglietelo dalla padella e mettete i rotoli.
-quando sono rosolati su tutti i lati,sfumate con il vino bianco(o il cognac),coprite e fatte cuocere a fiamma bassa finché il liquido evapora(per essere sicuri che sono cotti,tagliate un rotolo a metà).
-servite i rotoli caldi con il vostro contorno preferito.

giovedì 10 gennaio 2013

Cheesecake cu portocale si ciocolata./Cheesecake all'arancia e cioccolato.

IN ITALIANO PIù SOTTO.

Cu acest cheesecake am intampinat Noul an,sperand intr-un an mai dulce,mai bogat si mult mai bun decat cel ce a trecut....si DA,cheesecake-ul a fost delicios,oaspetii au fost foarte incantati,iar eu mi-am "sorbit" fericita complimentele si nu-mi ramane decat sa va dau si voua reteta...

INGREDIENTE:
200 gr biscuiti cu cacao
coaja de la o portocala
1 lingura zahar brun
80 gr unt
PENTRU CREMA DE BRANZA:
250 gr mascarpone
3 foi de gelatina
2 galbenusuri
200 ml frisca lichida
70 gr zahar
coaja rasa foarte fin de la 1 portocala
100 gr ciocolata neagra
50 ml suc proaspat de portocale
PENTRU GLAZURA:
100 gr ciocolata neagra
50-60 ml suc proaspat de portocale
 MOD DE PREGATIRE:

Prima data pregatiti baza de biscuiti:
-macinati biscuitii impreuna cu zaharul si coaja de portocala cu robotul,apoi topiti untul si il amestecati cu biscuitii.
-imbracati o tava(20cm) cu folie transparenta si puneti compozitia obtinuta,apoi compactati cu o lingura si dati la rece 30 de minute sa se intareasca.
 Intre timp va apucati de pregatit crema:
-puneti galbenusurile cu zaharul intr-un bol pe baie de aburi si mixati la viteza mica pana vedeti ca se ingroasa,apoi dati deoparte si mixati in continuare pana se raceste,dupa care adaugati mascarpone si omogenizati.
-puneti gelatina la hidratat timp de 5 minute,apoi o topiti cu 2 linguri de lapte si o adaugati peste crema impreuna cu frisca batuta si coaja de portocala rasa si omogenizati.
-topiti ciocolata cu sucul de portocala si lasati sa se racoreasca putin.
- puneti jumatate din crema peste baza de biscuiti,iar cealalta jumatate o amestecati cu ciocolata topita si o puneti si pe aceasta in tava .
-cu o furculita dati un efect marmorat cremei,apoi dati la rece o noapte.
 -a doua zi scoateti cheesecake-ul din forma,inlaturati folia si il asezati pe un platou.
A sosit momentul sa pregatiti glazura:
-puneti ciocolata rupta bucatele impreuna cu sucul de portocala intr-un bol pe baie de aburi si lasati pana ciocolata s-a topit,apoi lasati putin sa se racoreasca si o intindeti pe suprafata cheesecake-ului,apoi il decorati dupa plac.
-dupa ce terminati de glazurat il dati din nou la rece 30 de minute,apoi il serviti cu mare pofta.

IN ITALIANO:

Con questo cheesecake abbiamo salutato il Nuovo Anno,augurandoci un anno più dolce,più ricco e migliore dell'anno passato....e SI,il cheesecake e stato delizioso,i miei ospiti sono rimasti molto contenti, io ho ricevuto tanti complimenti e non mi resta che passarvi la ricetta...

INGREDIENTI:
200 g biscotti al cacao
la buccia di un'arancia
1 cucchiaio zucchero di canna
80 g burro
PER LA CREMA AL FORMAGGIO:
250 g mascarpone
3 fogli colla di pesce
2 rossi d'uovo
200 ml panna da montare
70 g zucchero
la buccia di un'arancia grattugiata finemente
100 g cioccolato fondente
50 ml spremuta di arancia
PER LA GLASSA:
100 g cioccolato fondente
50-60 ml spremuta di arancia

PREPARAZIONE:

Per prima cosa preparate la base:
-sminuzzate i biscotti insieme allo zucchero e alla buccia d'arancia nel mixer,poi sciogliete il burro e lo mescolate con i biscotti.
-rivestite una teglia(20 cm) con della pellicola trasparente e versate l'impasto,poi compattate la base con un cucchiaio e mettete nel frigo per 30 minuti.
Nel frattempo preparate la crema:
-mettete i rossi d'uovo insieme allo zucchero a bagnomaria e sbattette finché si addensa,poi togliete e sbattette fino al raffreddamento.A questo punto aggiungete il mascarpone e mescolate.
-mettete ammollo la colla di pesce per 5 minuti,poi scioglietela in 2 cucchiai di latte caldo e aggiungetela alla crema insieme alla panna montata e la buccia di arancia.
-fatte sciogliere il cioccolato con la spremuta e lasciate riposare un po.
-versate metà della crema sulla base di biscotti e all'altra metà aggiungete il cioccolato fuso,poi versatela nella   teglia.
-con una forchetta fate dei movimenti rotatori nella crema e mettete nel frigo per una notte,poi sformate il cheesecake e appoggiatelo sul piatto da portata.
E arrivato il momento di preparare la glassa:
-fatte sciogliere il cioccolato con la spremuta a bagnomaria,poi glassate il cheesecake e decorate a piacere.
-mettete il cheesecake di nuovo nel frigo per altri 30 minuti,poi servite.

Crema de zahar ars./Crème caramel.

IN ITALIANO PIù SOTTO.

Nu stiu pe cineva caruia sa nu-i placa crema de zahar ars.Este un deset atat de simplu,dar atat de delicios si se poate jongla cu arome dupa placul fiecaruia,chiar daca mie imi place varianta clasica.

INGREDIENTE:
4 oua
500 ml lapte
1 vanilina
100 gr zahar
coaja de la 1/2 de lamaie
8-9 forme singole de aluminiu.
PENTRU CARAMEL:
100 gr zahar
2 linguri de apa.
MODUL DE PREGATIRE:

Prima data faceti caramelul:
-puneti intr-o cratita cu fundul gros zaharul si apa si lasati pe foc mic pana se caramelizeaza,apoi cu o lingura puneti caramel in fiecare forma,inceracand sa tapetati si peretii.Cand faceti acest lucru protejati-va mana cu un prosop de bucatarie.

                                   
Cand ati caramelat toate formele va puteti apuc de pregatit crema:
-puneti laptele pe foc cu vanilina si cand da in clocot il dati deoparte si puneti coaja de lamaie,apoi acoperiti cu un capac 5-10 minute.
-intre timp bateti ouale cu zaharul,apoi adaugati treptat laptele printr-o sita si amestecati usor.
-cu aceasta crema umpleti formele caramelate,pe care le puneti intr-o tava si adaugati apa fierbinte in tava pana la jumatatea formelor.
-dati la cuptorul incins la 180° timp de 45 de minute circa.
-scoateti formele din tava si le lasati sa se raceasca la temperatura camerei,apoi le dati la rece minim 2 ore.
-cand le serviti desfaceti marginile cu un cutit si intoarceti  pe farfurie.
IN ITALIANO:

Non so se ce qualcuno a cui non piaccia il crème caramel.E un dessert cosi semplice,ma delizioso e si può aromatizzare a piacere,ma io preferisco la variante classica.

INGREDIENTI:
4 uova
500 ml latte
1 bustina vanilina
100 g zucchero
la buccia di mezzo limone
8-9 stampini in alluminio
PER CARAMELLO:
100 g zucchero
2 cucchiai acqua.

PREPARAZIONE:

Per prima cosa fate il caramello:
-mettete lo zucchero con l'acqua in un pentolino e fate caramelizare a fuoco basso,poi con un cucchiaio versate caramello in ogni stampino cercando di far aderire un pò ai bordi.Quando fatte questo lavoro proteggetevi le mani con un panno o un asciugamano.
Quando avete finito di caramelare tutti i stampini,preparate la crema:
-mettete il latte con la vanilina sul fuoco e quando inizia a bollire togliete dal fuoco e aggiungete la buccia di limone,poi coprite il pentolino e lasciate cosi per 5-10 minuti.
-nel frattempo sbattette le uova con lo zucchero,poi aggiungete gradualmente il latte , amalgamate bene.
-con questa crema riempite gli stampini e disponeteli in una teglia,poi mettete acqua bollente fino a metà altezza dei stampini.
-infornate a 180° per 45 minuti circa.
- uscite i stampini dalla teglia e lasciateli raffreddare a temperatura ambiente,poi metteteli nel frigo per 2 ore.
-al momento di servire passate la lama di un coltello intorno ai bordi e rovesciate su un piatto.

mercoledì 9 gennaio 2013

Mozzarella pane./Mozzarella impanata.

 IN ITALIANO PIù SOTTO.

Va prezint aceasta reteta simpla,dar foarte gustoasa si cu ingrediente la indemana.

INGREDIENTE:
300 gr mozzarella
2 oua
1 lingura parmezan ras
sare,piper
faina de grau dur
pesmet.
 MODUL DE PREGATIRE:

-taiati mozzarella felii groase cat degetul aratator(1 cm circa),apoi lasati 1 ora la scurs.
-intr-o farfurie bateti ouale cu sare si piper,iar la sfarsit adaugati parmezanul ras.Faina si pesmetul le puneti in 2 farfurii separate.
 -luati cate o felie de mozzarella si o dati prin faina,apoi prin ou batut si la sfarsit prin pesmet,dupa care mai dati o data prin ou si pesmet.

  -procedati astfel cu toate feliile de mozzarella,apoi le prajiti in ulei incins pe ambele parti pana sunt frumos rumenite si crocante.
 -le scoateti pe prosop de hartie si le serviti imediat.

IN ITALIANO:

Vi presento questa ricetta semplice,ma gustosissima e con ingredienti a portata di mano.

INGREDIENTI:
300 g mozzarella(meglio se di bufala)
2 uova
1 cucchiaio parmigiano grattugiato
sale,pepe
farina di grano duro
pangrattato.

PREPARAZIONE:

-tagliate la mozzarella a fette alte quanto l'indice(1 cm circa),poi fattele scolare per 1 ora.
-in un piatto sbattete le uova con sale e pepe,poi alla fine aggiungete in parmigiano.Mettete la farina e il pangrattato in 2 piatti diversi.
-prendete una fetta di mozzarella infarinatela,poi passatela nell'uovo sbattuto e alla fine nell pangrattato,dopidichè passate un'altra volta nell'uovo e nell pangrattato.
-procedete allo stesso modo con tutte le fette di mozzarella,poi friggete su entrambi i lati finchè saranno belle dorate e croccanti.
-scolatele su carta da cucina e servite subito.

Supa crema de linte cu legume./Zuppa di lenticchie con verdure.


 IN ITALIANO PIù SOTTO.

In serile reci imi place sa ma incalzesc cu supe calde,ciorbe sau creme .Aceasta este una din ele,gustoasa si sanatoasa si imi place sa o servesc cu crutoane si un firicel de ulei de masline...delicioasa.

INGREDIENTE:
1 ceapa rosie
1 morcov
1 tija de telina
1 cartof
3-4 buchetele de conopida
6-7 rosii cherry
4 linguri ulei de masline
200 gr linte
sare,piper
MODUL DE PREGATIRE:
 -prima data curatati si spalati toate legumele.
-cartoful si rosiile le taiati cubulete,iar buchetelele de conopida le taiati pe jumatate.
-ceapa,morcovul si telina le tocati marunt ,apoi le puneti intr-o oala impreuna cu uleiul de masline  si le caliti la foc mic pana se inmoaie,dupa care adaugati lintea si caliti-o putin.
-adaugati celelalte legume si adaugati 1,5-2 litri de apa,apoi lasati sa fiarba la foc potrivit pana lintea incepe sa se desfaca.
-dati deoparte si cu blenderul de mana pasati,apoi potriviti de sare si piper.
-serviti supa-crema calda cu un fir de ulei de masline crud si crutoane.
Pofta buna!

IN ITALIANO:

Nelle fredde serate mi piace riscaldarmi con delle zuppe calde,minestre o creme.Questa è una di loro,gustosa e sana e mi piace servirla con crostini di pane tostato e un filo d'olio d'oliva....deliziosa.

INGREDIENTI:
1 cipolla rossa
1 carota
1 costa di sedano
1 patata
3-4 cimette di cavolfiore
6-7 pomodorini ciliegini
4 cucchiai olio d'oliva
200 g lenticchie
sale,pepe.

PREPARAZIONE:

-per prima cosa sbucciate e lavate le verdure.
-la patata e i pomodorini tagliateli a cubetti e le cimette di cavolfiore a metà.
-la cipolla,la carota e la costa di sedano tritateli finemente,poi metteteli nella pentola insieme all'olio e fateli soffriggere a fiamma bassa finche saranno appassiti,dopodichè aggiungete le lenticchie e fatela rosolare un pò.
-aggiungete le verdure e 1,5-2 litri d'acqua,poi fatte cuocere a fuoco lento finche le lenticchie si sfaldano.
-togliete dal fuoco e frullate,poi aggiustate di sale e pepe.
-servite la crema calda con un filo d'olio d'oliva crudo e crostini di pane.
Buon appetito!

lunedì 7 gennaio 2013

Rulouri cu sunca,cascaval si sos bechamel roz./Rotolini con prosciutto,formaggio ed besciamella rosa.

IN ITALIANO PIù SOTTO.

 Daca va raman foi de lasagne,aceasta este reteta ideala..se fac repede,sunt foarte gustoase si pe placul tuturor,dar acum hai sa ne apucam de bucatarit.

INGREDIENTE:
10 foi pentru lasagne
10 felii de sunca
10 felii de cascaval
parmezan ras
PENTRU SOSUL BECHAMEL:
30 gr faina
30 gr unt
400 ml lapte
3 linguri passata de rosii
sare,piper
putina nucsoara.
 MODUL DE PREGATIRE:
-fierbeti foile de lasagne in apa fierbinte sarata, timp de 2minute,apoi le scoateti si le puneti  pe hartie de copt, sa se usuce.
Intre timp pregatiti sosul bechamel:
-puneti untul intr-o craticioara cu fundul gros,apoi puneti pe foc si cand s-a topit adaugati faina si lasati pe foc 1-2 minute,amestecand mereu,dar fara sa se coloreze.Acum dati craticioara de pe foc si adaugati laptele cald si passata de rosii,amestecand  cu o lingura de lemn.Puneti din nou craticioara pe foc mic si lasati sa fiarba pana incepe sa se ingroase,apoi potriviti de sare si piper si adaugati putina nucsoara dupa care dati deoparte.
 -luati acum cate o foaie de lasagne si presarati deasupra putin parmezan ras,apoi puneti o felie de sunca si una de cascaval,dupa care rulati.
-procedati astfel si cu celelalte foi de lasagne.
 -luati o tava (20X20 cm) si o ungeti cu un strat subtire de sos bechamel,apoi asezati rulourile unul langa altul.
 -puneti peste rulouri restul de sos bechamel si presarati parmezan ras dupa plac,apoi dati tava la cuptor,la 180° timp de 20-25 de minute sau pana cand se rumenesc frumos.
 -cand sunt gata le lasati 10-15 minute sa se racoreasca,apoi le serviti.
                                         

 Pofta buna!!!
IN ITALIANO:

Se vi avanzano fogli di lasagna,questa è la ricetta ideale....sono veloci da fare,molto gustosi e piacciono a tutti,però adesso mettiamoci a cucinare.

INGREDIENTI:
10 fogli di lasagna
10 fettine di prosciutto cotto
10 fettine di formaggio filante
parmigiano grattugiato
PER LA BESCIAMELLA:
30 g burro
30 g farina
400 ml latte
3 cucchiai passata di pomodoro
sale,pepe
un pizzico di noce moscata.

PREPARAZIONE:

-scottate i fogli di lasagna in acqua bollente salata per 2 minuti,scolateli ed adagiateli su carta da forno,p asciugarsi.
Nel frattempo preparate la besciamella:
-mettete il burro in un pentolino dal fondo spesso,fatelo sciogliere poi aggiungete la farina e fatte cuocere per 1-2 minuti,mescolando continuamente,senza farla colorare.Adesso togliete il pentolino dal fuoco e aggiungete il latte caldo e la passata,mescolando con un cucchiaio di legno.Rimettete il pentolino sul fuoco e fatte cuocere a fiamma bassa,finchè la salsa comincerà ad addensarsi,poi aggiustate di sale e pepe e aggiungete un pizzico di noce moscata,poi togliete dal fuoco.
-prendete un foglio di lasagna e spolverizzate sopra un poco di parmigiano grattugiato,poi mettete una fettina di prosciutto cotto e una di formaggio,quindi rotolate.
procedere allo stesso modo anche con gli altri fogli di lasagna.
-prendete una teglia(20X20 cm) e stendete sul fondo un pò di besciamella,poi appoggiate i rotolini uno vicino all'altro.
-stendete la restante besciamella sui rotolini e spolverizzate sopra parmigiano grattugiato a piacere,poi infornate a 180° per 20-25 minuti o fino  quando la superficie non sarà ben gratinata.
-lasciateli riposare 10-15 minuti prima di servirli.
Buon appetito!!!