domenica 24 marzo 2013

Cotlet de porc la cuptor./Lonza di maiale al forno.

IN ITALIANO PIù SOTTO.

Acest fel este perfect pentru un pranz de Duminica in familie...usor de pregatit,doar timpul de coacere este putin mai lung,insa rezultatul rasplateste asteptarea.

INGREDIENTE:
1 bucata cotlet de porc fara os(circa 1 kg)
2 morcovi
2 tije de telina
1 ceapa rosie
2 cartofi
6-7 rosii cherry
sare,paprika
30 gr unt
3-4 linguri ulei de masline
1 lingurita condimente pentru fripturi
250 ml vin alb
400-500 ml supa de legume.

MOD DE PREPARARE:

-curatati legumele,spalati-le si taiati-le cubulete,iar bucata de cotlet o masati bine cu sare,paprika si cu condiment pentru fripturi.
-in tava puneti untul si uleiul de masline,apoi puneti pe foc si cand untul s-a topit puneti bucata de cotlet sa se rumeneasca pe toate partile,apoi stingeti cu 50 ml vin alb si lasati sa se evapore.
-cand vinul s-a evaporat dati deoparte si puneti imprejurul carnii legumele taiate cubulete,restul de vin,putina sare si supa de legume,apoi acoperiti tava cu folie de aluminiu si dati la cuptorul incins la 180°.
-dupa 30 de minute intoarceti bucata de carne,acoperiti din nou tava cu folia de aluminiu si dati din nou la cuptor inca 30 de minute,apoi dati jos aluminiul si mai lasati la cuptor inca 30-40 de minute,timp in care trebuie intoarsa carnea.
-cand este gata scoateti tava din cuptor si feliati carnea.
Pregatiti si un sosulet de legume pentru servit:
-cu un polonic luati o parte din legumele din tava si din lichid si le pasati,daca este nevoie mai subtiati putin si adaugati 1 lingura de ulei de masline crud.
Serviti cotletul cu sosul de legume obtinut.
                                   
IN ITALIANO:

Questa pietanza è perfetta per un pranzo domenicale in famiglia...è facile da preparare,solamente i tempi di cottura sono un po' più lunghi,ma il risultato ripaga pienamente l'attesa...

INGREDIENTI:
1 pezzo di lonza di maiale(circa 1 kg la mia)
2 carote
2 gambi di sedano
1 cipolla rossa
2 patate
6-7 pomodorini
sale,paprica
30 g di burro
3-4 cucchiai olio d'oliva
1 cucchiaino condimento per arrosti
250 ml vino bianco
400-500 ml brodo vegetale.

PREPARAZIONE:

-pulite le verdure,lavatele e tagliatele a dadini,poi  massaggiate per bene il pezzo di lonza con del sale,paprica  e il condimento per arrosti.
-nella teglia mettete il burro e l'olio d'oliva,poi mettete sul fuoco e quando il burro si è sciolto mettete la carne e fattela rosolare su tutti i lati,quindi sfumate con 50 ml di vino.
-quando il vino è evaporato togliete dal fuoco e mettete intorno alla carne le verdure,il vino rimasto,un pizzico di sale ed il brodo vegetale,poi coprite la teglia con un foglio di alluminio e infornate a 180°.
-dopo 30 minuti girate la carne,coprite di nuovo con l'alluminio e infornate di nuovo per altri 30 minuti,poi togliete l'alluminio e lasciate in forno per altri 30-40 minuti,durante i quali bisogna girare la carne.
-una volta pronta la carne togliete dal forno e tagliatela a fette.
Preparate anche una salsa di verdure per servire la carne:
-con un mestolo prendete un po' delle verdure e del liquido dalla teglia e frullate,se necessario aggiungete un altro po' di liquido e alla fine aggiungete anche 1 cucchiaio d'olio d'oliva.
Servite la lonza a fette con la salsa di verdure ottenuta.

domenica 17 marzo 2013

Prajitura cu branza si stafide./Dolce con ricotta ed uvetta.

 IN ITALIANO PIù SOTTO:

Prajitura asta o facea si mama mea cand eram copil...imi placea asa mult ca nici nu avea timp sa se raceasca si infulecam asa cu pofta de ma frigeam la limba,dar sa lasam amintirile si sa trecem la treaba...

INGREDIENTE:
Pentru aluat:
2 oua
7 linguri ulei de floarea soarelui
7 linguri zahar
7 linguri lapte
1 lingurita de amoniac stins cu otet
1 praf de sare
1 pliculet vanilina
faina cat cuprinde(pentru un aluat nu prea tare)
Pentru umplutura:
650 gr ricotta(branza dulce)
7-8 linguri zahar
1 pliculet vanilina
2 oua + 1 galbenus
100 gr stafide
3 linguri de gris
MOD DE PRAPARARE:                                      
                                       
Prima data pregatiti umplutura:
-puneti stafidele la inmoi in 50 ml rum timp de 5-10 minute.
- mixati branza cu zaharul,apoi adaugati ouale pe rand,galbenusul si vanilina,iar la sfarsit puneti grisul si stafidele stoarse.
                                       
 Cand umplutura este gata pregatiti aluatul:
-amestecati ouale cu zaharul,praful de sare si uleiul,apoi adaugati laptele,vanilina si amoniacul stins cu otet,iar la sfarsit adaugati treptat faina pana obtineti un aluat usor de manovrat,nelipicios.
-impartiti aluatul obtinut in 2 parti,una mai mare pentru baza si alta mai mica pentru acoperit.
-intindeti bucata mai mare de aluat si cu foaia obtinuta tapetati fundul si peretii unei tavi unse cu unt,apoi presarati pe toata foaia putin gris si puneti umplutura de branza,pe care o nivelati frumos,apoi acoperiti cu cealalta foaie de aluat.
-inchideti frumos capetele si cu o furculita intepati din loc in loc suprafata prajiturii,apoi ungeti-o cu albusul ramas si dati la cuptorul incins la 180° pana se rumeneste usor,dupa care o scoateti din cuptor si o lasati sa se raceasca.
 Serviti prajitura pudrata cu zahar pudra vanilat.

IN ITALIANO:

Questo dolce lo preparava anche mia madre quando ero bambina...mi piaceva cosi tanto ce non gli davo neanche il tempo di raffreddarsi ed lo mangiavo con tanta voracità che mi scottavo anche la lingua,ma adesso abbandoniamo i ricordi ed mettiamoci al lavoro...

INGREDIENTI:
Per l'impasto:
2 uova
7 cucchiai olio di semi
7 cucchiai di zucchero
7 cucchiai di latte
1 cucchiaino di ammoniaca sciolta con l'aceto
1 pizzico di sale
1 bustina di vanillina
farina q.b. per ottenere un impasto non troppo sodo.
Per il ripieno:
650 g ricotta fresca
7-8 cucchiai di zucchero
1 bustina di vanillina
2 uova intere + 1 rosso d'uovo
100 g uvetta
3 cucchiai di semolino.

PREPARAZIONE:

Per prima cosa preparate il ripieno:
-mettete l'uvetta ammollo in 50 ml rum per 5-10 minuti.
-mescolate la ricotta con lo zucchero,poi aggiungete un uovo alla volta,il rosso d'uovo ed la vanillina,e alla fine aggiungete il semolino ed l'uvetta strizzata.
Quando il ripieno e pronto preparate l'impasto:
-mescolate le uova con lo zucchero,un pizzico di sale ed l'olio di semi,poi aggiungete il latte,la vanillina ed l'ammoniaca e alla fine aggiungete la farina a poco a poco fino ad ottenere un impasto facilmente manovrabile,della giusta consistenza e non appiccicoso.
-dividete l'impasto in 2 parti,una più grande per la base ed una più piccola per la copertura.
-stendete la parte più grande d'impasto ed con la sfoglia ottenuta rivestite una teglia unta col burro,poi spargete sopra la sfoglia un po' di semolino ed mettete il ripieno di ricotta,che stenderete,e in fine coprite con l'altra sfoglia.
-chiudete per bene i bordi e con una forchetta punzecchiate qua e là sulla superficie del dolce,poi ungete con l'albume rimasto e infornate a 180° finché risulta leggermente dorata.A questo punto togliete dal forno ed fatte raffreddare.
Servite il dolce spolverato con zucchero a velo vanigliato.

Con questo post partecipo al contest di Morena :

                                                     
                                 
                                                                                                          

Con questo post partecipo anche anche al contest di Aboutfood :

                                                                                           

venerdì 8 marzo 2013

Rulada cu gem de gutui si migdale./Rotolo con marmellata di mele cotogne ed mandorle.

IN ITALIANO PIù SOTTO:

Cu ocazia zilei de 8 Martie urez La multi ani! tuturor doamnelor si domnisoarelor...Fie ca toate dorintele voastre sa devina realitate si sa aveti parte de multa sanatate ca sa va puteti bucura de momentele frumoase petrecute alaturi de persoanele dragi voua. Va las aceasta rulada,ca sa va indulcesc putin in aceasta zi speciala...

INGREDIENTE:
5 oua
1 cana de zahar
1 cana de faina
5 linguri ulei de floarea soarelui
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
1 pliculet vanilina
Pentru umplutura:
200-220 gr gem de gutui
60 migdale prajite macinate.

MOD DE REGATIRE:

-separati albusurile de galbenusuri  si mixati albusurile cu zaharul si praful de sare pana obtineti o bezea lucioasa,apoi adaugati pe rand galbenusurile si uleiul si omogenizati.
-cerneti faina,praful de copt si vanilina,apoi le adaugati peste compozitie si amestecati usor pana se omogenizeaza,apoi puneti compozitia in tava de la cuptor tapetata cu hartie de copt,o nivelati frumos si dati la cuptorul incins la 200° timp de 10-13 minute(valabil testul scobitorii).
-cand este gata ,scoateti din cuptor si presarati pe suprafata blatului putin zahar tos,apoi il intoarceti pe alta foaie de copt,dezlipiti hartia de pe fund,rulati si lasati sa se raceasca.
Intre timp pregatiti umplutura amestecand gemul de gutui cu migdalele prajite macinate.
-cand blatul este rece intindeti pe toata suprafata umplutura obtinuta,apoi rulati si lasati la rece 20-30 de minute.
Serviti rulada pudrata cu zahar sau cum va place mai mult!
IN ITALIANO:

In occasione dell'8 Marzo faccio i miei migliori auguri a tutte le signore ed le signorine...Spero che tutti i vostri desideri si avverino ed vi auguro tanta salute per potervi godere dei bellissimi momenti acanto alle persone care...Vi lascio questo rotolo per addolcirvi un po' questo giorno speciale...

INGREDIENTI:
5 uova
1 tazza di zucchero
1 tazza di farina
5 cucchiai di olio di semi
1 cucchiaino di lievito in polvere
1 pizzico di sale
1 bustina di vanillina
Per il ripieno:
200-220 g marmellata di mele cotogne
60 g mandorle tostate macinate

PREPARAZIONE:

-separate gli albumi dai tuorli ed mescolate gli albumi con lo zucchero e un pizzico di sale finché ottenete una meringa lucida,quindi aggiungete i tuorli d'uovo e l'olio di semi,poi mescolate.
-setacciate la farina,il lievito ed la vanillina,poi aggiungetele al composto di uova ed mescolate leggermente,dopodiché mettete l'impasto nella teglia(quella che è in dotazione quando compriamo il forno) foderata con carta da forno,livellate per bene ed infornate nel forno caldo a 200° per 10-13 minuti(valle la prova stecchino).
-al termine della cottura togliete dal forno e cospargete sul biscotto un po' di zucchero semolato,poi girate su un altro foglio di carta forno e staccate quella dal fondo,quindi rotolate ed fatte raffreddare.
Nel frattempo preparate il ripieno mescolando la marmellata di mele cotogne con le mandorle tostate macinate.
-quando il biscotto e freddo srotolatelo e spalmateci sopra il ripieno,poi rotolate bene ed mettete il rotolo a fresco 20-30 minuti.
Servite il rotolo spolverato di zucchero a velo o come più vi piace!

Questa ricetta partecipa al contest"I dolci_senza" indetto da Serena del blog SfizieVizi .
                                                       
                                                 

mercoledì 6 marzo 2013

Prajitura cu dovleac./Dolce con la zucca.

IN ITALIANO PIù SOTTO:

Si aceasta prajitura  face parte din "dulciurile copilariei" si cand am ocazia o pregatesc cu mult drag pentru familia mea...zilele trecute am cumparat un dovleac marisor,iar cand am ajuns acasa m-am apucat de treaba cu mult spor si cat a-i clipi aroma prajiturii a umplut casa...

INGREDIENTE(pentru o tava de 30 X 30 cm):
Pentru aluat:
2 oua
7 linguri ulei de floarea soarelui
7 linguri zahar
7 linguri lapte
1 lingurita de amoniac stins cu otet
1 praf de sare
coaja rasa de lamaie si portocala,vanilie
faina cat cuprinde(pentru un aluat nu prea tare)
Pentru umplutura:
1,5 kg dovleac ras
150 gr zahar
100 gr unt
2 linguri de gris
coaja de lamaie si portocala,esenta de rom

MOD DE PREPARARE:

-curatati dovleacul de coaja si seminte,apoi dati-l pe razatoarea cu ochiuri mari(aveti nevoie de 1,5 kg de dovleac ras).
-intr-o tigaie puneti untul la topit,apoi adaugati dovleacul si zaharul si lasati pe foc pana se inmoaie si scade sucul pe care il lasa,apoi adaugati coaja rasa de lamaie si portocala ,esenta de rom si cele 2 linguri de gris.
-mai lasati pe foc 2-3 minute apoi dati deoparte si lasati sa se raceasca.
Intre timp pregatiti aluatul:
-amestecati ouale cu zaharul,praful de sare si uleiul,apoi adaugati laptele,aromele si amoniacul stins cu otet,iar la sfarsit adaugati treptat faina pana obtineti un aluat usor de manovrat,nelipicios.
-impartiti aluatul obtinut in 2 parti,una mai mare pentru baza si alta mai mica pentru acoperit.
-intindeti bucata mai mare de aluat si cu foaia obtinuta tapetati fundul si peretii tavii unse cu unt,apoi presarati pe foaie putin gris si puneti umplutura pe care o nivelati frumos,apoi acoperiti cu cealalta foaie de aluat.
-inchideti frumos capetele si cu o furculita intepati din loc in loc suprafata prajiturii,apoi dati la cuptorul incins la 180° pana se rumeneste usor,dupa care o scoateti din cuptor si o lasati sa se raceasca.
O serviti pudrata cu zahar pudra vanilat!
IN ITALIANO:

Anche questo dolce fa parte dei "dolci dell'infanzia" ed quando posso lo preparo con tanto amore per la mia famiglia...i giorni scorsi ho comprato una bella zucca ed arrivata a casa mi sono messa al lavoro,poi in un battibaleno l'aroma del dolce a riempito la casa...

INGREDIENTI(per una teglia di 30X30 cm):
Per l'impasto:
2 uova
7 cucchiai di olio di semi
7 cucchiai di zucchero
7 cucchiai di latte
1 cucchiaino di ammoniaca sciolta con l'aceto
1 pizzico di sale
scorza grattugiata di limone ed arancia,vaniglia
farina q.b. per ottenere un impasto non troppo sodo.
Per il ripieno:
1,5 kg zucca grattugiata
150 g zucchero
100 g burro
2 cucchiai di semolino
scorza grattugiata di limone ed arancia,rum.

PREPARAZIONE:

-sbucciate la zucca ed pulitela dei semi,poi grattugiatela sulla grattugia con i buchi grandi(servono 1,5 kg di zucca grattugiata).
-in una padella fatte sciogliere il burro,poi aggiungete la zucca ed lo zucchero.Fate cuocere finché la zucca si e ammorbidita ed il succo che lascia stringe,dopodiché aggiungete la scorza grattugiata di limone e arancia,l'aroma al rum ed i due cucchiai di semolino.
-fatte cuocere ancora 2-3 minuti,poi togliete dal fuoco ed fatte raffreddare.
Nel frattempo preparate l'impasto:
-mescolate le uova con lo zucchero,un pizzico di sale ed l'olio di semi,poi aggiungete gli aromi ed l'ammoniaca ed alla fine aggiungete farina a poco a poco fino ad ottenere un impasto facilmente manovrabili,della giusta consistenza ed non appiccicoso.
-dividete l'impasto in 2 parti,una più grande per la base ed una più piccola per la copertura.
-stendete la parte più grande d'impasto ed con la sfoglia ottenuta rivestite la teglia unta col burro,poi spargete sopra la sfoglia un po' di semolino ed mettete il ripieno che stenderete ed in fine coprite con l'altra sfoglia.
-chiudete per bene i bordi ed con una forchetta punzecchiate qua e là sulla superficie del dolce,poi infornate a 180° finché risulta leggermente dorata.Togliete dal forno ed fatte raffreddare .
Servite il dolce spolverato con zucchero a velo vanigliato!

Con questa ricetta partecipo al Giveaway di Any del blog
 La cucina di Any!!!